سرنوشت روز موسیقی در تقویم چه شد؟

نه فارابی نه شجریان، صفی الدین ارموی

نه فارابی نه شجریان، صفی الدین ارموی

به گزارش سایت رسمی سیامک یزدانجو در حالیکه انتخاب روزی به نام «موسیقی» در سالنامه رسمی ایران، به نظر می رسید به دو گزینه «فارابی» و «شجریان» محدود شده باشد، در نهایت گزینه سومی به میان آمد که حالا بیشتر از دو گزینه قبل پررنگ شده است؛ سالروز وفات موسیقی دان و خوش نویس ایرانی، «صفی الدین ارموی».


یسنا خوشفکر ـ فعال فرهنگی هنری ـ در ایام اخیر با عرضه مدارکی به ایسنا، از تصویب انتخاب روز «آواها و نواهای ایرانی» مصادف با سالروز وفات صفی الدین ارموی در سالنامه رسمی ایران به تاریخ ششم بهمن ماه اطلاع داده است.
در توضیحات این خواننده، آهنگساز و پژوهشگر موسیقی ایران آمده است:
«به نام خدا
با عنایت به ضرورت درج روزی به نام موسیقی در سالنامه رسمی ایران، سال قبل با هم اندیشی چند تن از فعالان فرهنگی، دو نامه توسط اینجاب تهیه و به شورای فرهنگ عمومی ارسال شد. یک نامه با امضای ۳۰ تن از استادان و فعالان عرصه موسیقی که در آن درخواست شده بود روز موسیقی به نام فارابی موسیقیدان و فیلسوف بزرگ ایرانی در گاهشمار رسمی کشور به ثبت برسد و نامه دوم از جانب بنیاد ایران شناسی نیشابور به مدیریت فریدون جنیدی (ایرانشناس، زبان شناس، شاهنامه پژوه و نگارنده کتابی در زمینه موسیقی) که پیشنهاد کرده بودند این روز به نام فارابی اما با نام کهن آن «نوای خوش» که ترجمه «هونیاک» در زبان پهلوی است، نام گذاری شود. به آگاهی کارشناسان موسیقی و فعالان میراث می رسانم با عنایت به این که روز حکمت و فلسفه به نام فارابی نامور است، با نامگذاری روز موسیقی به نام فارابی موافقت نشد، اما با پیگیری و گفتگوهایی که انجام گرفت، روز موسیقی به مناسبت وفات استاد برجسته نوای خوش، صفی الدین ارموی پذیرفته و بعد از سپری کردن روال قانونی، به تایید شورایعالی انقلاب فرهنگی رسید.
بر این اساس ششم بهمن ماه بنام روز «آواها و نواهای ایرانی» برای اولین بار در گاهشمار رسمی کشور در سال ۱۴۰۱ درج خواهد شد.
اینجانب ضمن شادباش جهت تصویب این روز به دوستداران هنر و فرهنگ این سرزمین به عرض می رسانم آنان که با تاریخ موسیقی ایران آشنا هستند، صفی الدین ارموی خنیاگر سده هفتم هجری و صاحب دو اثر مرجع و ارزشمند موسیقی به نامهای «ادوار» و «رساله شرفیه» را نیک می شناسند. صفی الدین ارموی با استفاده از آثار و دانش نیاکان و بزرگانی چون اسحاق موصلی وفارابی و تکمیل نظرات آنها و تصحیح فواصل و تدوین و طبقه بندی و نغمه نگاری (نت نویسی) ادوار و مقام های موسیقی و انتقال آن به نسل بعد از خود، سهم به سزایی در ثبت و ارتقای موسیقی ایران داشت. بگونه ای که خنیاگران پرآوازه ای چون عبدالقادر مراغی به شرح ادوار او پرداخته اند و بزرگانی چون قطب الدین شیرازی هم با الهام از آثار او رساله موسیقی خویش را نگاشته اند. تأثیر صفی الدین ارموی در پاسداشت موسیقی این سرزمین و ماندگاری هنر خنیاگری و آنچه که از این هنر تا به امروز بدست ما رسیده، بر اهل فن پوشیده نیست.
حالا جای بسی خرسندی است که خنیاگران ایران زیر نام صفی الدین ارموی ستاره ی موسیقی شرق، در روز ششم بهمن گرد هم آیند و این روز فرخنده را جشن بگیرند و با گرامیداشت این روز، مردم ایران هم اَبر موسیقیدان سرزمینشان را بهتر بشناسند.»
بر طبق این گزارش ایسنا، بعد از درگذشت محمدرضا شجریان در ۱۷ مهرماه سال گذشته، حاشیه ها برای نام گذاری روزی به نام موسیقی بالا گرفت.
خانه موسیقی در سال ۹۹ با انتشار گزارشی از عملکرد خود برای نام گذاری روزی به نام موسیقی، اعلام نمود که در ابتدای مهر ماه با ارسال نامه ای به وزیر ارشاد، درخواست کرده که یکم مهر ماه، مصادف با زادروز تولد محمدرضا شجریان، بعنوان روز ملی موسیقی ثبت شود؛ البته این درخواست پیشترها درباره سالروز تولد فارابی هم از جانب این نهاد صنفی مطرح شده بود که در آن زمان به علت آنچه از جانب خانه موسیقی «کم لطفی مسؤلان دولتی وقت» عنوان شد، در نهایت مورد تصویب قرار نگرفت.
اما با درگذشت محمدرضا شجریان گزینه ای دیگر (تولد استاد آواز ایران) هم برای نام گذاری روز موسیقی، پیش روی اهالی هنر قرار گرفت. این درخواست در روز تشییع پیکر این هنرمند، از جانب متولیان خانه موسیقی اعلام و بر آن تاکید شد.
در ادامه اما نامه ای از جانب تعدادی از هنرمندان موسیقی ایران منتشر گردید که در آن پیشنهاد شده بود روز مزین به نام «فارابی» بعنوان روز ملی موسیقی اعلام گردد که این نامه هم از جانب خانه موسیقی با واکنش هایی همراه و اصل صحت این نامه زیر سوال برده شد.
با این همه فارغ از این که در نهایت بهترین گزینه برای اختصاص روزی به نام موسیقی کدام مناسبت می تواند باشد، پرواضح است که اختلاف نظرهایی از این دست، عایدی جز تاخیر در ثبت روزی به نام موسیقی در کشور نداشت. و الان با تایید گزینه سومی به نام «صفی الدین ارموی» در شورای فرهنگ عمومی، به نظر می آید که مقرر است از این پس ششم بهمن را به نام روز «نواها و آواهای ایرانی» بشناسیم.
ایسنا در نظر دارد برای روشن تر شدن این خبر، با مسئولان شورای فرهنگ عمومی هم گفت وگویی داشته باشد. ضمن این که این خبرگزاری آماده شنیدن نظرات موافق و مخالف هنرمندان، کارشناسان و فعالان عرصه موسیقی در این حوزه است.




منبع:

1400/06/05
16:42:17
5.0 / 5
577
تگهای خبر: آهنگ , آواز , خواننده , ساز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
سیامک یزدان جو
موضوع های سایت رسمی سیامك یزدانجو