لباس هایی كه به المپیك راه نیافت
به گزارش سایت رسمی سیامک یزدانجو یک طراح لباس درباره انتقادهایی که این روزها متوجه طراحی لباس های کاروان اعزامی ایران به المپیک شده است، اظهار داشت: رعایت نکردن عدالت و لابی، نقطه شروع اتفاقات ناخوشایند انتخاب لباس کاروان ایران برای المپیک 2021 بود. به شکلی که برخی برندها پس از داوری های گوناگون آثار طراحان اجرا شده در مرحله نهایی بدون گذراندن مراحل داوری وارد فرآیند انتخاب شدند.
در سال ۹۵ پس از رونمایی لباس کاروان ایرانی برای المپیک ریو، لباس های طراحی شده سوژه رسانه ها شد و عده خیلی از چرایی نبود پشتوانه فکری و هنری قابل قبول برای طراحی یک لباس درخور شأن ورزشکاران ایرانی انتقاد کردند. پس از گذشت سه سال از آن ماجرا، قرار شد کمیته ملی المپیک ایران و کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور با همراهی طراحان برجسته، رویداد هنر و صنعت مد در طراحی لباس کاروان ورزشی ایران را برای حضور در المپیک تابستانی توکیو ۲۰۲۰ طراحی نمایند که بر این اساس، فراخوانی بمنظور طراحی لباس برای کاروان ایرانی حاضر در المپیک ۲۰۲۰ توکیو در شبکه های اجتماعی منتشر گردید.
پس از گذشت دو سال از زمان انتشار این فراخوان بتازگی پس از رونمایی از لباس جدید کاروان ایران برای المپیک توکیو ۲۰۲۱، باردیگر موج انتقادهای گسترده ای از طرف فعالان عرصه مد و لباس کشور و همین طور کاربران فضای مجازی نسبت به لباس انتخاب شده شکل گرفت. این انتقادها تا جایی پیش رفت که کمیته ملی المپیک استفاده از لباس منتخب را منتفی اعلام نمود. بااینکه که در نهایت با وجود اعلام رسمی این کمیته، از لباس مذکور در رژه کاروان ایران در المپیک توکیو استفاده شد. این دفعه قسمتی از جدی ترین انتقادها از طرف طراحانی که خود در پروسه انتخاب حضور داشتند، مطرح گردیده است. این طراحان با انتشار طراحی های خود در فضای مجازی نسبت به پروسه و شورای انتخاب لباس کاروان ایرانی المپیک توکیو انتقادهای خودرا رسانه ای کردند.
به همین مناسبت با آزاده عسگری ـ طراح و مجری لباس و صاحب یکی از برندهایی که در تمامی مراحل فراخوان مربوطه از ابتدا شرکت داشت، گفتگو کرده ایم.
به گزارش سایت رسمی سیامک یزدانجو به نقل از ایسنا، عسگری درباره شروع روند انتخاب لباس المپیک ۲۰۲۱ و چگونگی پروسه آن، تصریح کرد: نخستین فراخوان طراحی لباس برای المپیک ۲۰۲۰ توکیو در تابستان سال ۱۳۹۸ در سایت بنیاد ملی مد و لباس و به دنبال آن خبرگزاری های دیگر شروع شد. متقاضیان شرکت در این طرح، به دو صورت مجموعه و غیر مجموعه می توانستند آثار خودرا ارسال نمایند و حضور بصورت غیر مجموعه حداکثر پنج اثر در هر بخش و در قالب مجموعه سازی حداکثر سه مجموعه در هر بخش امکان پذیر بود. آثار درخواستی در چهار دسته اصلی تقسیم بندی می شدند. ست رسمی آقایان، ست رسمی بانوان، ست ورزشی آقایان، ست ورزشی بانوان که هر کدام نیز شامل آیتم های مخصوص به خود بوده است.
وی در توضیح زمان بندی ارسال آثار و نحوه ثبت نام تشریح کرد: ارسال طرح های کاغذی تا اختتام مرداد ۹۸ فرصت داشت و بررسی و اعلام اسامی منتخبان دور اول بمنظور شروع مرحله نمونه دوزی تا تاریخ پنجم شهریور ۹۸ اعلام شده بود. دریافت آثار نمونه دوزی شده تا تاریخ ۲۵ شهریور ۹۸ و بررسی و اعلام نظر درباره آثار نمونه دوزی شده منتخبان مرحله دوم تا اختتام تاریخ پنجم مرداد ۹۸ و در نهایت تاریخ اعلام آثار برتر نهایی دهم مهرماه ۹۸ اعلام شده بود.
این طراح لباس ضمن اشاره به میزبانی بنیاد ملی مد و لباس بعنوان برگزارکننده فراخوان، به توضیحاتی درباره جلسات داوری اعضای شورای انتخاب آثار پرداخت و اظهار نمود: شورای انتخاب آثار با حضور کارشناسان و اساتید متخصص طراحی لباس و دوخت و همین طور کارشناسان تخصصی کمیته ملی المپیک تشکیل شد. بعدتر داوری با نشست ستاد عالی بازی های المپیک، پارالمپیک، آسیایی و پارآسیایی با حضور مسعود سلطانی فر وزیر ورزش و جوانان، عباس صالحی امیری رئیس کمیته ملی المپیک، تعدادی از معاونان و مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور انجام شد و طرح های پیشنهادی لباس کاروان اعزامی کشورمان ایران در بازی های المپیک توکیو مورد بررسی قرار گرفت.
عسگری یکی از جدی ترین لطمه های این پروسه را، تغییر نقش ها و عدم رعایت قوانین تعریف شده در فراخوان مربوطه دانست و اظهار داشت: رعایت نکردن عدالت و لابی نقطه شروع اتفاقات ناخوشایند انتخاب لباس کاروان ایران برای المپیک ۲۰۲۱ بود. بعنوان مثال شورای عالی برندهای پوشاک ایران و یک برند دیگر پس از داوری های گوناگون آثار طراحان اجرا شده در مرحله نهایی بدون گذراندن مراحل داوری وارد فرآیند انتخاب شدند.
وی افزود: بگفته رسمی خود شورای عالی برندها، هیات داوری اعلام نموده که هیچ کدام از طرح ها شرایط اولیه برای انتخاب اولیه را احراز نکرده اند و از شورای عالی برند دعوت به عمل آمده است. همین طور هیات داوری ادعا کرده که به طراح ها فرصت ۱۰ روزه برطرف نمودن نقصها طرح ها را داده است که بنده و طراحان دیگر ۱۰۰ درصد این ادعا را رد می نماییم. تمامی طراحان منتخب از موضوع ورود تیم جدید و فرصت ۱۰ روزه رفع نقصها کاملا ناآگاه بودند و پس از جهل بیش از یک ساله به سبب تعویق برگزاری المپیک توکیو، لباس رونمایی شده همه را شگفت زده کرد.
عسگری با انتقاد از بی عدالتی در حق طراحان لباس اظهار داشت: جای تعجب است با آنکه مدیرعامل محترم یک برند در تمامی مراحل داوری حضور داشته، ناگهان این دفعه همان برند بعنوان یکی از اعضای شورای عالی برندها به همراه اعضای دیگر این شورا بعنوان ارائه دهنده طرح و بدون گذراندن هیچ یک از مراحل قبلی در فراخوان شرکت می کنند.
وی ادامه داد: ترکیب هیات داوری ترکیب درست و به جایی است. نماینده و اساتید بنیاد ملی مد و لباس که به علم طراحی واقف هستند از یک طرف و کمیته ملی المپیک که شناخت کافی در بحث سلایق ورزشکاران دارند از جانب دیگر و همین طور تولیدکنندگان جهت بررسی طرح ها جهت اجرا. ولی موضوعی که موجب شد برای چندمین بار این نتایج ناگوار اتفاق بیفتد، سوء مدیریت، تقلب در داوری، عدم شفاف سازی و نمایشی غیرواقعی از روند انتخابات در این حوزه می باشد. با چنین نمایش های سطح پایینی نمی توان عده زیادی متخصص دغدغه مند این حوزه را ساکت نگه داشت و قدرت شبکه های مجازی را نادیده گرفت. همانطور که منتفی شدن استفاده از لباس های منتخب موضوعی بود که احیانا شورای محترم انتخاب انتظار آنرا نداشتند.
این طراح لباس در آخر ضمن اشاره به توانمندی برندهای انتخاب شده نهایی برای المپیک، لطمه را متوجه برگزارکنندگان و برنامه ریزان این پروسه دانست و دراین زمینه پیشنهاد کرد: اگر مقرر است هر بار با نظر شخصی یک الی دو نفر و یا روابط برندها با سازمان ها این اتفاق بیفتد، فرآیند فراخوان و نمایش آثار به سبب گرفتن وقت طراحان و برندهای محترم و به جا گذاشتن هزینه های میلیونی نمونه دوزی های متعدد، به کل حذف شود و یا پس از اعلام برند حامی المپیک فراخوان همکاری طراحان خلاق با تولید کنندگان فقط بعنوان ارائه طرح اعلام گردد.
در ادامه نمونه ای از لباس هایی را مشاهده می کنید که برای کاروان ایران در المپیک طراحی شد اما در انتخاب نهایی رد شد:
منبع: سایت رسمی سیامك یزدانجو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب