نگاهی به هنرهای منسوخ شده استان یزد

زیورآلات به نام یزد ثبت می شود؟

زیورآلات به نام یزد ثبت می شود؟

به گزارش سایت رسمی سیامك یزدانجو مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد ضمن بیان توضیحاتی درباره هنرهای فراموش شده این استان و اقداماتی كه برای احیای بعضی از این صنایع صورت گرفته، ابراز امیدواری كرد كه بتوانند یزد را بعنوان شهر زیورآلات به ثبت برسانند.


مصطفی فاطمی در گفتگو با ایسنا درباره وضعیت هنرهای منسوخ شده استان یزد و برنامه هایی كه برای احیای این هنرهای فراموش شده در نظر گرفته شده است، با اشاره به اینكه «تعداد هنرهای منسوخ شده یزد بسیار است» اظهار نمود: در استان یزد انواع دست بافت های سنتی از دوران صفویه وجود داشته است كه البته خیلی از این صنایع هنری تا الان منسوخ شده اند.
او افزود: یكی از صنایعی كه كاملاً از بین رفته است، هنر زربافی است. این هنر كه ریشه آن به دوره صفویه باز می گردد، از تارهای مختلف ابریشم، طلا و نقره بافته می شود. در سال های اخیر تلاش شد تا این هنر احیا شود، اما به علت اینكه قیمت این پارچه به شدت گران است، بازار زیادی پیدا نكرد و در نتیجه تمایلی هم به تولید آن هم وجود نداشت. البته توانستیم دستگاه این هنر را احیا نماییم و مقدار كمی از آن پارچه را ببافیم تا اینكه صرفا هویت این هنر زنده نگه داشته شود.
فاطمی تصریح كرد: از دیگر صنایع دستی كه رو به افول است، ترمه دست بافتِ ابریشم است كه شهر یزد سال ها خاستگاه این هنر بوده است. برای احیای این هنر هم تلاش های بسیاری صورت گرفت؛ البته الان ترمه دست بافت به صورت عمده برای بازار تولید نمی گردد و صرفا بعضی از كارگاه ها به صورت محدودی در این عرصه تولید دارند. در این میان یكی از موضوعاتی علاوه بر كاهش تعداد هنرمندان، در كاهش تولیداین صنایع هنری اثرگذار است، افزایش كارگاه های صنعتی است كه ترمه های ارزان تری را وارد بازار می كنند و طبیعتا ترمه های دست بافت با اقبال چندانی مواجه نمی شوند.
او هنر مخمل را از دیگر هنرهای فراموش شده استان یزد برشمرد و اظهار داشت: این هنر هم همچون هنرهای فراموش شده ای است كه از سال های قبل از انقلاب منسوخ شده بود و دیگر در یزد بافته نمی گردد. به صورت كلی در دوره ای از تاریخ (صفویه) بافت های این استان بسیار مشهور بودند و بزرگترین شخصیت های شرقی و غربی از بافت های این استان برای لباس هایشان سفارش می دادند. جالب است بدانید كه بخش عمده ای از درآمد جنگ چالدران هم توسط بافنده های یزدی تامین شده بود.
فاطمی اضافه كرد: یكی از هنرهای دیگری كه رو به افول قرار دارد، زرگری یزدی همانند بافت زنجیر چینابی است كه تولید آن خیلی سخت است. در دوره های مختلف این صنایع با طلا ساخته می شدند كه به مرور مس و نقره جایگزین شدند. اما از آنجایی كه تولید آنها خیلی سخت بود، به مرور زمان رو به افول قرار گرفت؛ البته در سال های اخیر بار دیگر تلاش شد تا این هنر مورد توجه قرار گرفته شود و كارگاه های آموزشی آن هم احیا شد. چونكه در تلاشیم تا بتوانیم یزد را بعنوان شهر زیورآلات مطرح نماییم و آنرا به ثبت برسانیم.
مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد همینطور اظهار نمود: البته خیلی از بافت های یزدی همانند دارایی بافی و ترمه دارایی همچنان زنده و اتفاقا جزو صنایع پُركار استان محسوب می شوند. بعضی از بافت ها هم همانند سفره خمیر و چنته بافی در سال های اخیر احیا شده اند و الان هم تولید می شوند. زرتشتی دوزی هم با وجود اینكه تعداد هنرمندان آن خیلی كم است، اما هنوز تولید می شود.
فاطمی بیان كرد: صنایع دستی استان یزد علاوه بر انواع بافت ها در حوزه های دیگری هم فعال است؛ از فرش اردكان گرفته تا زیلوی میبد و نمدمالی ابروكوه همچون هنرهایی است كه اتفاقا در سال های اخیر با پیشرفت های خوبی هم همراه بوده اند. ثبت میبد بعنوان شهر جهانی زیلو پارسال سبب رونق بسیاری در این هنر شد. سفال های میبد هم همچنان با همان سبك و سیاق و نقوش سنتیتتولید می شود و در كنار آن هم كارهای جدید و متنوع تری هم در حال تولید است.



1398/09/03
09:38:09
5.0 / 5
1500
تگهای خبر: آموزش , هنر , هنرمند , هنرمندان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
سیامک یزدان جو
موضوع های سایت رسمی سیامك یزدانجو