ماجرای ساخت پرتره از پروانه اعتمادی و پرویز کلانتری
سایت رسمی سیامک یزدانجو: نشست نقد و بررسی مستند پروانه اعتمادی و پرویز کلانتری با عنوان دو پرتره از دو نقاش معاصر در موزه سینما اجرا شد.
به گزارش سایت رسمی سیامک یزدانجو به نقل از روابط عمومی موزه سینما، برنامه نمایش و نشست نقد و بررسی مستند پروانه اعتمادی و پرویز کلانتری با عنوان «دو پرتره از دو نقاش معاصر» در چارچوب برنامه «شب های مستند» با حضور فخرالدین سیدی مستندساز، علی نائینی کارگردان اثر و رضا فولادی تهیه کننده اثر دوشنبه ۱۲ آذر در سالن فردوس موزه سینما برگزار گردید.
فخرالدین سیدی در رابطه با فیلمهای به نمایش درآمده اظهار داشت: شروع تولید مستندهای این مجموعه هم زمان با پایان زمان جنگ تحمیلی بود و در آن زمان، وضعیت جامعه چندان رو به راه نبوده است. برای من جالب است که چگونه تلویزیون به ساخت این آثار در آن شرایط رغبت نشان داده است. با وجود این که خانم اعتمادی در فیلم در ارتباط با او حضور کوتاهی دارد، اما شیوه حضورش بسیار ویژه و جالب توجه است.
علی نائینی گارگردان دو فیلم به نمایش درآمده اظهار داشت: فیلمهای نمایش داده شده ۳۵ سال قبل ساخته شدند و امکانات آن زمان بسیار محدود بود، با این وجود ما با این شخصیت ها زندگی کردیم و تنها نمایش دهنده زندگی آنها نبودیم. ما با آنها به سفر رفتیم و در زندگی شخصی همراه آنها بودیم.
دانشگاه ها نباید تنها به آموزش تئوریک بسنده کنند
وی افزود: دانشکده هایی که دارای رشته های هنرهای تجسمی هستند بهتر است شرایطی را به وجود بیاورند تا دانشجویان بتوانند در ارتباط نزدیک با نقاشان مطرح قرار گرفته و این فرصت را داشته باشند تا مدتی را با آنها زندگی کنند و صرفا به آموزش تئوریک بسنده نکنند.
نائینی بیان نمود: انگیزه ای که سبب شد تا طرح ساخت این فیلمها را به تلویزیون عرضه نماییم این بود که با فرد خاصی همچون سهراب سپهری آشنا بودیم. تلویزیون در آن زمان حتی یک فریم از این هنرمندان شاخص تصویری نداشت و صحبتی با آنها صورت نگرفته بود، با وجود این که نیاز بود تا مواردی این چنینی ثبت شده و برای آیندگان به یادگار باقی بماند. این مورد انگیزه ای شد تا به همراه رضا فولادی به سراغ هنرمندان زنده رفته و تلاش نماییم تا به زندگی و آثار آنها بپردازیم.
وی اضافه کرد: یادم می آید زمانیکه فیلم خانم اعتمادی را آغاز کردیم، ایشان در روز دوم فیلمبرداری به ما اعلام نمودند که مقابل دوربین حاضر نمی شوند. ازاین رو ما مجبور شدیم تا فرم کار را تغییر دهیم و تنها از صدا و آثار ایشان استفاده نماییم. البته در نهایت ایشان حضور بسیار کوتاهی در این فیلم دارند.
روحیه کلانتری مانند یک کودک ساده بود
نائینی در رابطه با فیلم مستند در ارتباط با پرویز کلانتری هم اظهار داشت: روحیه و منش پرویز کلانتری همچون یک کودک بسیار ساده بود و گویی حضور یک کودک در درونیات او بشدت احساس می شود. ما در این مجموعه با نقاشان مختلفی کار کردیم اما صداقتی که در صحبت های کلانتری وجود داشت، در کم تر نقاش دیگری مشاهده می شد.
این کارگردان اضافه کرد: ما معمولا با هنرمندان همراه نمی شویم و فرصتی برای معاشرت با آنها نداریم و تنها با آثارشان مواجه هستیم و قضاوت ما از شخصیت آنها متکی به مجموعه آثار این افراد است. زمانیکه مشغول ساخت فیلمهای این مجموعه بودیم به این نتیجه رسیدم که کارهای بعضی از این هنرمندان ارتباطی با شخصیت آنها ندارد. البته بعدها با خود فکر کردم که امکان دارد هر فرد گرفتار تغییر شود و یک اثر می تواند زمانی خلق شده باشد که هنرمند در شرایط روحی ویژه ای است.
وی در رابطه با دشواری تولید آثار پرتره از هنرمندان شاخص ابراز کرد: مستندی را در رابطه با حاج مصورالملکی که آخرین مینیاتوریست ایرانی است تولید کردم. ایشان سن بسیار بالایی داشت به هیچ عنوان حاضر به همکاری با ما نبود. آن زمان من تنها ۲۵ سال داشتم بنابراین او اصلاً من را جدی نمی گرفت. من یک نقاشی از او را روی جلد یک نشریه دیده بودیم که سرشار از خطوط شکسته بود و با مصورالملکی در رابطه با این نقاشی و تفاوت آن با سایر آثارش صحبت کردم. او بسیار به وجد آمد و اینچنین بود که صحبت های خویش را شروع کرد.
مجموعه ای ۶ قسمتی در رابطه با هنرمندان مدرنیست
در ادامه رضا فولادی تهیه کننده این مجموعه هم اظهار داشت: زمانیکه مشغول ساخت فیلمها بودیم، دوره شاخصی از زندگی خویش را پشت سرگذاشتیم و به شکلی با شخصیت های به تصویرکشیده شده در این آثار مدتی را زندگی کردیم. در ابتدا قصد داشتیم در چارچوب این فیلمها نگاهی تاریخی به هنر مدرن ایران داشته باشیم که با کمال الملک شروع شده بود.
وی افزود: می خواستیم در ۲۶ برنامه سیر این حرکت را بررسی نماییم و در ابتدا بنا بود تا کار را از شاگردان کمال الملک کلید بزنیم. متاسفانه آنها حاضر به همکاری با ما نشدند و بنابراین هنرمندان مدرنیست را برای شروع کار انتخاب کردیم.
فولادی خاطرنشان کرد: هر کدام از این هنرمندان جایگاه خاص خویش را داشتند و ما می خواستیم در رابطه با هر یک از آنها فیلمی را تولید نماییم. در نهایت ۶ فیلم از ۶ هنرمند مدرن آماده شد و بعد از آن امکانات دیگری در اختیار ما قرار قرار نگرفت و نتوانستیم مدیران تلویزیون را قانع نماییم تا این مجموعه ادامه پیدا کند. حتی بعد از آن قصد داشتیم تا فیلم هایی را در رابطه با نقاشان حوزه و نقاشان قهوه خانه ای تولید نماییم اما همکاریهای لازم صورت نگرفت. از بین این شش فیلم، ۴ اثر توسط من و آقای نائینی تولید شد و دو فیلم دیگر را آقای آزادی ور کارگردانی کردند.
در پایان فخرالدین سیدی که اجرای نشست را بر عهده داشت، بیان نمود: مالک این فیلمها تلویزیون است و برای اصلاح و ترمیم کیفیت آثار نیاز است تا صدا و سیما اقداماتی را صورت دهد، البته مدتی است که این روند شروع شده است. امیدوارم بزودی نوبت به فیلمهای این هم مجموعه برسد.
مریم معترف، ارد زند، پروین ثقه الاسلامی هم در این برنامه حضور داشتند.
منبع: سایت رسمی سیامك یزدانجو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب