گفت وگوی مهر با دست اندركاران هنرستان موسیقی دختران؛

وقتی رویا به حقیقت تبدیل شد

وقتی رویا به حقیقت تبدیل شد

به گزارش سایت رسمی سیامک یزدانجو، دست اندرکاران مجموعه کنسرتهای هنرستان موسیقی دختران در یک گفتگوی رسانه ای به تشریح جزئیات اجراهای زنده و برنامه های پیش روی خود پرداختند.



خبرگزاری مهر -گروه هنر-علیرضا سعیدی؛ طی سالهای قبل از پس رویدادهای موسیقایی که در سطوح سنی مختلف پیش روی مخاطبان قرار گرفته اند، بودند هنرمندان کم سن و سالی که به واسطه حضور در مجموعه های آموزشی چون هنرستان های موسیقی دختران و پسران یا رویدادهایی چون «جشنواره موسیقی جوان»، «جشنواره موسیقی نوای خرم» و «جشنواره موسیقی امیرجاهد» وارد فرایند تولید و عرضه حرفه ای محصولات موسیقایی در حوزه اجرایی شده اند. شرایطی پرفراز و نشیب که در مقاطعی با کم توجهی و در مقاطعی هم به واسطه حضور مدرسان و مدیران دغدغه مند باعث شکوفایی و معرفی نوازندگان و خوانندگانی شده که توانسته اند تا عالی ترین سطوح اجرایی برسند.
چارچوبی که همچنان که از فقدان برنامه ریزی لازم و توجه به کلید واژه «استمرار» و برنامه ریزی طولانی مدت در نظام آموزشی ما رنج می برد و می تواند در صورت هدایت درست و برنامه ریزی شده و توجه به آن چه از فرهنگ و هنر پرارزش این سرزمین سراغ داریم، فضایی را فراهم سازد که نسل های جدید و مخاطبان و هنرمندان عرصه موسیقی برای شنیدن آن چه «موسیقی خوب» می نامیم انگیزه بیشتری داشته باشند و در کنار وجوه سرگرم کننده صنعت موسیقی به این بُعد ماجرا هم توجه نمایند. موضوعی که آگاهی والدین، توجه نظام آموزشی کشور به رشد دانش آموزان در حوزه های فرهنگی و هنری، برنامه ریزی منسجم و منظم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در توسعه آموزش موسیقی جدی در تهران و تمرکززدایی از پایتخت و بهره مندی درست و اصولی از استعدادهای فارغ التحصیل برای حضور در کارزار حرفه ای می تواند بخشی از مولفه های توسعه کمی و کیفی چنین دیدگاهی باشد.

شرایطی که دربرگیرنده چالش ها و فراز و نشیب های زیادی است و طبیعتاً با حرف و نوشته و صرف انعکاس گزارش های رسانه ای که نتیجه ای نداشته باشد، نمی توان به آینده آن چه «توسعه موسیقی جدی» می نامیم، امیدوار بود. چونکه در این راه اساسا مولفه ها و ضروریاتی وجود دارد که بدون تحقق هریک از آنها نمی توانیم به همین راحتی از توسعه و ارتقای کیفیت و کمیت نام ببریم. اما اساسا آن چه می تواند در این میان مورد توجه قرار گیرد، توجه و عنایت به کلید واژه «تلاش» در چنین مسیری است که گفته ها و ناگفته های زیادی در رابطه با آن وجود دارد.
از جمله تلاش هایی که طی هفته های گذشته مورد توجه قرار گرفته و تصمیم برآن است تا به شکلی آغاز گر فصل جدیدی از فعالیتهای گروه سنی نوجوان برای حضور در راه حرفه ای اجرای موسیقی جدی در کشورمان باشد، کنسرت ارکستر سازهای ایرانی و ارکستر زهی هنرستان موسیقی دختران از نهادهای وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که از دوره گذشته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کوشیده تا فضای جدیدی برای حضور هنرآموزانش در کنسرتهای حرفه ای فراهم آورد، مسیری که بخشی از آن مقرر است طی روزهای پایانی مهر سالجاری مجموعه کنسرت هایی را در تالار وحدت تهران میزبانی کند. چارچوبی که به قول دست اندرکارانش حالا تمامی بلیت های آن به اتمام رسیده و امید می رود تا کنسرت قابل قبولی را به تماشاگران موسیقی جدی عرضه نماید.

مسیری که اساسا می تواند با انتقادها، نقطه نظرها و باید و نبایدهای اجتناب ناپذیری که اساسا مبین گل و بلبل بودن ماجرا نیست، همراه باشد. اما می تواند آغازگر فصل جدیدی از فعالیت هنرآموزانی باشد که به اتکا توانمندی و آگاهی خود در حوزه موسیقی، حضور مدرسانی دلسوز و با دانش و همینطور مدیریتی هدفمند می خواهند حرف های جدیدی برای موسیقی سرزمینی داشته باشند که اینروزها بشدت از فقدان توجه به موسیقی جدی و تربیتی که بتواند در توسعه اندیشه و تفکر نقش ایفا کند، رنج می برد و متاسفانه در شرایطی قرار گرفته که گوش شنیداری مخاطبان بخصوص گروه سنی کودک و نوجوان صرفا به وجوه سرگرمی و تفننی موسیقی آشنا است تا این که برای دیگر گونه های جدی موسیقی تربیت شود؛ فرآیندی که امید می رود هرچه سریعتر شاهد اصلاح ساختارش باشیم.
به هرترتیب بر مبنای برنامه ریزی های انجام گرفته گروههای «نوروز» و «بیداد» متشکل از سازهای ایرانی به رهبری احسان ذبیحی فر و ارکستر زهی به رهبری مهدی کلانتری از ساعت ۱۷: ۳۰ روز شانزدهم مهر در تالار وحدت آثارشان را در ۲ حوزه «موسیقی ایرانی» و «موسیقی فیلم» پیش روی مخاطبان قرار می دهند.
در این چارچوب گروه «نوروز» که احسان ذبیحی فر تدوین قطعات آنرا به عهده دارد با اجرای رپرتواری از آثار حسین علیزاده شامل «چهار مضراب بیات ترک»، «نوروز ۶۲»، «نوروز ۶۳» و تک نوازی سازهای ایرانی روی صحنه می رود و ارکستر سازهای زهی هم به رهبری مهدی کلانتری قطعات «Capriol Suite» از پیتر وارلوک، «بازی تاج و تخت» به آهنگسازی رامین جوادی و «لالالند» به آهنگسازی جاستین هارویتز را اجرا خواهد نمود.

ارکستر سمفونیک هنرستان موسیقی دختران به رهبری مهدی قاسمی در اجرایی دیگر که ساعت ۱۸ روز چهارشنبه هفدهم مهر به میزبانی تالار وحدت پیش روی مخاطبان قرار می گیرد، منتخبی از آثار موسیقی کلاسیک دنیای موسیقی را اجرا خواهند کرد.
اجرای قسمتهایی از اپرای «کارمن» اثر جرج بیزه، اجرای آثاری از آرام خاچاطوریان، موومان دوم سمفونی شماره ۵ چایکوفسکی و همینطور اجرای اثری از آرتور مارکز بخش های مختلف ارکستر سمفونیک هنرستان موسیقی دختران را در این کنسرت می سازند.
در بخش دیگری از اجراهای روز دوم، ارکستر گیتار این هنرستان به سرپرستی پریناز حیدری نژاد و رهبری مانی مصطفی با اجرای قطعاتی چون «Funeral March of Marionette» از چارلز گانود و «Dances from Tarpsichore» از میشل پرایتوریس روی صحنه می روند.
برگزاری مجموعه کنسرتهای نوازندگان این مجموعه، بهانه ای شد تا پریسا زهتابیان مدیر هنرستان موسیقی دختران تهران، مهدی کلانتری رهبر ارکستر زهی و مهدی قاسمی رهبر ارکستر سمفونیک دختران با دعوت از گروه هنر خبرگزاری مهر به تشریح ویژه برنامه های خود برای برگزاری این کنسرت ها و همینطور انگیزه ها و دغدغه ای که آنها را مجاب به برگزاری این اجراهای زنده کرده است، بپردازند.

گزارش آموزشی خانم مدیر و طرح چند نکته آموزشی مهم

پریسا زهتابیان مدیر هنرستان موسیقی دختران، در شروع این نشست که در محل هنرستان موسیقی دختران تهران برگزار شد، در رابطه با نحوه فعالیت هنرستان موسیقی دختران اظهار داشت: بنده از سال ۱۳۹۷ توفیق حضور در هنرستان موسیقی دختران را دارم و در این زمان هم تمام تلاش خویش را انجام داده ایم تا برپایه برنامه ریزی های منظمی که در شوراهای تخصصی هنرستان می شود، شرایطی را فراهم نماییم تا علاوه بر تمرکز روی موضوعات آموزشی، در حوزه های اجراهای حرفه ای هم حضور جدی داشته باشیم. بر این اساس، ما علاوه بر اجراهای ماهانه ای که در سالن هنرستان برگزار می شود، سالی یک مرتبه اجرای حرفه ای به میزبانی تالارهای وحدت یا رودکی داریم که این مورد می تواند دربرگیرنده ایجاد انگیزه فراوان در هنرجویان باشد. همان گونه که می دانید، هنرستان موسیقی دختران وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و تنها مجموعه ای است که در ۲ مقطع متوسطه اول و دوم هنرجو می پذیرد و هنرجویان در این مجموعه حدود شش سال آموزش حرفه ای می بینند.
وی تاکید کرد: ما معتقدیم برای اجراهای بزرگ هنرجویان در هنرستان باید برنامه ریزی وجود داشته باشد و آموزش مهم ترین اولویت هنرجویان است. آموزشی که در دل تمرین ها قرار می گیرد و نباید از آن دور شد. البته که اجرا در سالن های کوچک هم جزیی از برنامه های ما برای هنرجویان است.

برگزاری چند کارگاه آموزشی برای حرفه ای شدن هنرآموزان در بازار کار

مدیر هنرستان موسیقی دختران خاطرنشان کرد: خوب یادم هست وقتی که قرار بود برای نخستین بار در جشن یک صد سالگی هنرستان در تالار وحدت اجرا داشته باشیم، بچه های هنرستان می آمدند و به ما می گفتند که تا بامداد خوابشان نمی برد و اصلاً انتظار نداشتند که در این گروه سنی شرایطی برای حضور در تالار وحدت آن هم بعنوان نوازنده داشته باشند. ما امیدواریم که هر روز شاهد درخشش بیشتر و بهتر آنها در زمینه های حرفه ای باشیم، چونکه معتقدیم این گونه امتیازات اجرایی می تواند انگیزه آنها را برای تلاش بیشتر و جدی تر کند.
زهتابیان در پاسخ به پرسشی بر مبنای تربیت حضور نوازندگان فارغ التحصیل در جریان عرصه حرفه ای حوزه موسیقی طی ایام حضورشان در هنرستان اظهار داشت: چنین رویکردی، یکی از دغدغه های ما در هنرستان موسیقی است؛ کما این که در همین چارچوب ما به شکل مستمر هنرمندانی را از داخل و خارج از کشور به هنرستان دعوت می نماییم تا آنها در چارچوب کارگاه های آموزشی کوتاه مدت تجربه های خویش را به هنرجویان انتقال دهند. تجربه هایی که در همه حوزه ها تعریف شده و دارای سودمندی های فراوانی است که می تواند آنها را در حوزه اشتغال، نوازندگی حرفه ای و سایر مولفه های ورود به صحنه های حرفه ای راهنمایی کند. ما اخیرا استودیوی هنرستان را هم راه اندازی کردیم که هنرجویان در همان جایی که آموزش می بینند، تجربه ضبط حرفه ای هم داشته باشند و دوره آموزشی صدابرداری هم در تابستان برگزار گردید. در اینجا جا دارد از انجمن اولیا و مربیان تشکر ویژه ای داشته باشم که این امر با همراهی آنها امکان پذیر شد.
وی ضمن عرضه توضیحاتی در رابطه با جزئیات تازه ترین کنسرت ارکستر هنرستان موسیقی پسران اظهار داشت: همان گونه که قبلاً هم اطلاع رسانی کرده بودیم، کنسرت ارکسترهای موسیقی ایرانی هنرستان موسیقی دختران تهران در چارچوب ۲ ارکستر حدود ۲۰ نفری از سازهای مختلف ایرانی به نامهای «بیداد» و «نوروز» به صحنه می روند. کنسرت حاضر، حاصل ماه ها تلاش هنرجویان موسیقی ایرانی هنرستان موسیقی دختران، با جلسات متعددِ تمرین های ارکستر و بخش های جداگانه سازی زیر نظر احسان ذبیحی فر است که در قسمت ارکستر زهی مهدی کلانتری بعنوان رهبر ارکستر حضور دارد. این در حالیست که قطعات برنامه های اجرایی ارکسترها هم از آثارِ پرویز مشکاتیان و حسین علیزاده بعنوان ۲ موسیقی دانِ خلاق و تأثیرگذار در جریان موسیقیِ معاصرِ ایرانی، انتخاب شده اند که با عنایت به تعدد و تنوع سازها نسبت به اجرای اصلیِ آثار، لازم بوده تا پارتیتور آثار با تغییراتی متناسب با سازبندی ارکسترهای موجود بازنویسی شوند.

شما به یک کنسرت چالش برانگیز دعوت شده اید!

مهدی قاسمی مدرس و رهبر ارکستر هنرستان موسیقی دختران هم در رابطه با خصوصیت های کنسرتی که مقرر است طی روزهای پیش رو در تالار وحدت اجرا شود، توضیح داد: در انتخاب قطعات تلاش کرده ام آن چه پیش روی مخاطب قرار می گیرد، فراتر از جنبه آموزشی، قطعاتی باشند که جذابیت و ارزش اجرا شدن داشته باشند، ما بعضاً قطعاتی را اجرا کرده ایم که تاکنون در ایران اجرا نشده بودند. ازاین رو من تلاش کرده ام در عین این که اجرای قطعات برای این ارکستر جوان ولی توانمند، شدنی باشد، قطعاتی باشند که بتواند برای نوازندگان هم چالش برانگیز باشند چونکه بر این باورم انتخاب چنین قطعاتی سبب ارتقای سطح ارکستر شده است و خواهد شد.
وی با تقدیر از مدیریت هنرستان موسیقی برای پشتیبانی از برگزاری چنین کنسرت هایی اظهار داشت: آن چه در این کنسرت ها اجرا می شود، در ادامه زحمت ۲ ساله ای بوده که برای این هنرآموزان انجام گرفته است. مسیری که امیدوارم ادامه پیدا کند و در عین وفاداری به اصول آموزشی، جذابیت های اجرایی را هم به ارمغان آورد. چونکه حالا فضای ارکستر در شرایط بسیار مطلوبی قرار دارد و صدایی که حالا از ارکستر به گوش مخاطب می رسد با آن چه در کنسرت سال قبل اجرا شد، به سبب تغییرات کیفی نوازندگان و انتخاب قطعات، بسیار زیباتر و شنیدنی تر است. ما در اینجا تلاش می نماییم تا فضایی را برای تربیت رهبران ارکستر هم فراهم سازیم چونکه معتقدیم رهبری ارکستر در ایران مولفه ای صرفا مردانه نیست و می تواند مشمول حضور بانوان هنرمند هم باشد. بهمین منظور، علاوه بر بنده، خانم نیوشا طهماسبی از فارغ التحصیلان بسیار جوان هنرستان، رهبری گروه را در برخی از جلسات تمرین به عهده داشته است که برای ما تجربه مهمی بود.
این موزیسین که طی سالهای قبل رهبری ارکستر و مدیریت هنری گروه کُر شهر تهران را هم به عهده داشته است، در قسمت دیگری از صحبت های خود خاطرنشان کرد: ارکستر سمفونیک هنرستان موسیقی دختران همیشه در چارچوب درس «ارکستر» وجود داشته است، ولی از تابستان ۱۴۰۲، بعد از آنکه من عهده دار مسئولیت رهبری این ارکستر شدم، به شکل جدی تر کار خویش را ادامه داد. تا پیش از این تاریخ، اجراهای این ارکستر مقطعی یا بعضاً در خود هنرستان انجام می شده، ولی حالا تلاش من و مدیریت هنرستان اینست که حداقل سالی یک اجرا با استانداردی فراتر از سطح دانش آموزی، در سالن های خارج از هنرستان برگزار نماییم. ضروری است به نکته مهم دیگری هم اشاره کنم که این ارکستر در طول سال تحصیلی هر هفته ۲ جلسه و هر جلسه ۲ ساعت و در طول تابستان هر جلسه ۳ ساعت تمرین داشته است و این اجرا حاصل زحمات ده ها ساعت تمرین حدود ۷۰ نفر دانش آموز نوازنده است.

تقویت دیپلماسی فرهنگی ایران با یک ارکستر زهی توانمند

مهدی کلانتری «شف (رهبر)» کنترباس ارکستر سمفونیک تهران، آهنگساز، مدرس و رهبر ارکستر زهی کنسرت پیش روی هنرستان موسیقی دختران هم در رابطه با این کنسرت اظهار داشت: آن چه در کنسرت پیش روی ارکسترهای هنرستان موسیقی دختران رو به روی مخاطبان قرار می گیرد، اقدامی بسیار پرارزش از سوی مدیریت مجموعه ای است که از ۲ سال پیش در تلاش بود تا هنرجویان تجربه اجرای حرفه ای روی صحنه تالار وحدت داشته باشند. همین حضور به دختران آینده دار این سرزمین انگیزه ای می دهد که می تواند ما را هر چه بیشتر به ارتقای فرهنگ و هنر این سرزمین خوش بین کند. به عقیده من ارکستر زهی دختران در ایران علاوه بر نمایش توانمندی های هنری دختران، بعنوان ابزاری فرهنگی می تواند نقش مؤثری در دیپلماسی ایفا کند. موسیقی بعنوان زبانی جهانی، می تواند مرزهای فرهنگی را بشکند و تصویری مثبت از زنان و جوانان ایرانی به جهان عرضه نماید. حضور این ارکستر در رویدادهای بین المللی می تواند تصویری جدید از ایران به معرض نمایش گذاشته و به تقویت دیپلماسی فرهنگی ایران هم کمک نماید.
وی در رابطه با تشکیل ارکستر زهی هم توضیح داد: ما در حوزه سازهای زهی ضعف هایی احساس می کردیم بنابراین تصمیم گرفتیم جهت کمک به فضای ارزشمندی که مهدی قاسمی بعنوان رهبر ارکستر بزرگ طراحی نموده، ارکستر جداگانه زهی را تشکیل بدهیم. مسیری که آقای قاسمی هم با آن موافقت نمود و چه بسا راحتتر هم شد. مسیری که با اتکای به همین تمرین هایی که در این چند روز با نظارت آقای قاسمی و بنده انجام گرفته در برگیرنده اتفاقات بسیار خوبی در ماه های آتی خواهد بود و ما شاهد ارکستر زهی می شویم که با یک حجم صدای باکیفیت کارهای زیادی را انجام خواهد داد. فرآیندی که در همه جای دنیا به انجام می رسد و هیچگاه هیچ ارکستر حرفه ای به یک باره از یک نوازنده کم تجربه استفاده نمی کند بلکه تلاش می کند در یک چارچوب اصولی و آموزشی او را به سمت حرفه ای شدن ببرد. پس بدانید که ما جهانی فکر می نماییم و حتما در سالهای بعد به این مهم دست پیدا خواهیم کرد.
این نوازنده و مدرس موسیقی در رابطه با نحوه انتخاب قطعات کنسرت پیش رو هم اظهار داشت: ما در حوزه اجرای آنسامبل زهی چالش های زیادی داشتیم، چون که انتخاب قطعات باید به نحوی باشد که هم جنبه آموزشی، هم جنبه های انگیزشی و هم جنبه های مخاطب پسند بودن آثار هم مورد توجه قرار گیرد. موضوعی که در برگیرنده یک کاریزمای دوطرفه بین مخاطب و نوازنده ای باشد که در اجرای صحنه ای کم تجربه است. پس آن چه در این کنسرت می شنوید، مجموعه ای از رعایت همین مولفه هایی است که اشاره داشتم. شرایطی که در حوزه اجرای آثار کلاسیک در برگیرنده انتخاب قطعات سختی است که سعی کردیم در هر ۲ بخش با تنظیم های منطبق بر شناسایی نقاط ضعف و قوت بچه ها، موسیقی با کیفیتی را به شنوندگان عرضه دهیم. مسیری که با همراهی مدیریت هنرستان موسیقی دختران، اساسا آغازگر اتفاقات مثبتی است.

کلانتری در قسمت دیگری از صحبت هایش ضمن اشاره به این که یادگیری آکادمیک موسیقی در مدارس ارزش های گوناگونی دارد، توضیح داد: توسعه مهارت های اجتماعی، تقویت خلاقیت، بهبود تمرکز و انضباط، ارتقاء هوش عاطفی، یادگیری فرهنگی و تقویت مهارت های شناختی مزایایی است که به رشد کلی دانش آموزان کمک کرده و بر توسعه شخصیت آنها تاثیر مثبت می گذارد. در این راه هنرستان های موسیقی در یک کشور نقش حیاتی در آموزش تخصصی موسیقی و پرورش نوازندگان و آهنگسازان دارند. آنها به حفظ و ترویج فرهنگ موسیقی محلی و جهانی کمک می کنند و با عرضه دوره های پیشرفته، استعدادهای جوان را شناسایی و پرورش می دهند. همچنین، این نهادها با تشکیل فرصت های اجرا و همکاری با هنرمندان حرفه ای به تقویت جامعه موسیقی و افزایش آگاهی عمومی از هنر موسیقی کمک می کنند.
این مدرس در قسمت پایانی صحبت های خود خاطرنشان کرد: هنرستان های موسیقی نقش مهمی در حفظ و ترویج موسیقی سنتی ایران دارند. آنها به آموزش مبانی نظری و عملی این سبک ها، همچون ردیف ها و سازهای بومی می پردازند. همچنین، با برگزاری کنسرت ها و برنامه های فرهنگی، زمینه را برای معرفی و گسترش موسیقی سنتی در جامعه فراهم می کنند. این مراکز به ایجاد ارتباط بین نسل ها و حفظ میراث فرهنگی هم کمک می کنند. شرایطی که ما تلاش می نماییم به واسطه همین برنامه ها و کنسرت هایی که پیش روی مخاطبان قرار می دهیم مسیر جدیدی را برای شنیدن موسیقی خوب با همراهی هنرآموزان جوان باز نماییم.


منبع:

1403/07/14
20:49:24
5.0 / 5
105
تگهای خبر: آموزش , آهنگ , جشنواره , ساز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
سیامک یزدان جو
موضوع های سایت رسمی سیامك یزدانجو