از مجرمان عكس بگیریم؟ ، ۲

مردم می خواهند تصاویر مجرمان را کامل ببینند؟

مردم می خواهند تصاویر مجرمان را کامل ببینند؟

سایت رسمی سیامک یزدانجو: جرمش بزرگ، پشیمانی اش زیاد؛ اما حکمش قطعی است. مجرمانی که با تأیید حکم نهایی دادگاه حالا انتشار تصاویر و نام کاملشان در رسانه های رسمی مجاز شده و سرنوشت زندگی شان بعد از به انتها رسیدن مجازاتشان به اهمیت داشتن عنصر اخلاق برای رسانه ها بستگی دارد که آیا تصاویر آنان را بصورت کامل منتشر خواهند کرد یا خیر؟


در ادامه بررسی مسأله نحوه انتشار تصاویر مجرمان در رسانه ها و برای رسیدن به پاسخ این سوال که آیا رسانه های رسمی در کشور برای انتشار تصاویر مجرمان سلیقه ای برخورد می کنند یا خیر، این دفعه به گفت و گو با مسعود ابراهیمی، مدیرعامل خبرگزاری رکنا که مدتی خبر توقیف این رسانه به دنبال انتشار تصاویر خشونت آمیز انتشار یافته بود، پرداختیم تا این دفعه ماجرا را از زبان مسئول یک خبرگزاری بشنویم.
بیشتر بخوانید:
از مجرمان عکس بگیریم؟

بحث سلیقه بیشتر برای گرافیک است

ابراهیمی در ابتدا به این پرسش که آیا رسانه ها در نحوه انتشار تصاویر مجرمان سلیقه ای برخورد می کنند یا خیر، چنین توضیح داد: «بحث سلیقه بیشتر برای گرافیک و سایر موارد است. در رسانه های مکتوب هم آن زمان که من کار می کردم، به همین صورت بود. وقتی می گویم سلیقه بیشتر برای گرافیک است، یعنی برای مثال یکی ترجیح می دهد تا از نوار مشکی رنگ برای پوشاندن چهره مجرم استفاده نماید و یا یکی دیگر تشخیص می دهد که تصویر را شطرنجی کند. این مساله به قانون مطبوعات بازمی گردد که ما نباید تا آن زمان که یک نفر متهم نشده است، اولا تصویر او را به نحوی منتشر نماییم که شناخته شود و دوما اسم او را به اختصار نیاوریم.»

او افزود: «خیلی از همکاران من در همین راستا از اسم مستعار استفاده می نمایند، چون خیلی پیش آمده که افراد رفته اند و شکایت کرده اند و خیلی مواقع بوده که افراد با من تماس گرفته و گفته اند که ما تبرئه شدیم و جرممان تمام شده و بدین سبب خواسته اند تا تصویر و نام شان حذف شود و من نیز مطلب را حذف کرده ام.»

مدیرمسئول سایت رکنا درباره پروتکلهای قانونی دراین زمینه به خبرنگار ایسنا اظهار داشت: «قانون ما می گوید تا آن زمان که افراد مجرم هستند، می شود چهره آنها را نیز کار کرد؛ یعنی دادگاه تجدید نظر یا دیوان عالی کشور باید تأیید کند که این فرد مجرم است و در این صورت ما می توانیم اسم و تصویر کامل فرد را منتشر نماییم و این درحالی است که بسیاری از رسانه ها این کار را به سبب اهمیت بُعد اخلاقی قضیه انجام نمی دهند؛ مگر در مواقع خاص که با پرونده پرسر و صدایی مواجه هستیم که همه آن فرد را می شناسند؛ مثل آقای نجفی، شهردار سابق تهران. در چنین مواردی دادگاه جلسه علنی برگزار می نماید و دیده می شود؛ اما در پرونده های دیگر نگاه ما این است که تصاویر باید به نحوی شطرنجی شوند که این افراد شناسایی نشوند تا خود فرد یا خانواده اش بعدها جهت زندگی در جامعه گرفتار مشکل نشوند.»

پرونده هایی بوده که شخصا تشخیص داده ام نیازی به شطرنجی کردن تصویر نیست!

ابراهیمی با اشاره به اهمیت حکم نهایی در منتشر کردن یا نکردن تصاویر افرادی که مورد بهتان قرار دارند، اظهار داشت: «قانون می گوید تا آن زمان که دیوان کشور حکم نهایی ندهد، نمی توان چهره و اسم فرد را منتشر نمود. در این بخش دیگر بحث سلیقه نیست؛ بلکه رعایت کردن قوانین موجود است. پرونده های سنگینی بوده اند که من خودم شخصا گفته ام نیازی نیست که چهره این فرد پوشانده شود و از نظرم این آدم، آدمی بوده که بعدها حکم اعدام او صادر خواهد شد. پرونده و فضا آنقدر منقلب کننده بوده که ما با خودمان گفته ایم شاید اگر این عکس را منتشر نماییم، چند نفر دیگر که بلای مشابهی سرشان آمده، بیایند و شکایت کنند. یعنی نگاه مان بیشتر اصلاحی و باتوجه به ضرورت جامعه بوده و شاید بطورمثال دادیار اصلا دستور نداده؛ اما ما این کار را کرده ایم.»

او با اشاره به اهمیت افکار مردم درباره برخی پرونده ها اظهار نمود: «یک طرف دیگر این ماجرا مردم هستند؛ برای مثال ما پرونده ای داشتیم که دادیار به ما فرمان داده تا عکس متهم را بصورت کامل منتشر نکنیم، اما پیام و تماس هایی از مردم دریافت کردیم که چرا تصویر این آدم فاسد را بصورت کامل منتشر نکرده اید؟ باید بگویم که در نظرات مردم ما کلی از این دست پیام ها داریم.»

مسئول سایت رکنا همین طور درباره ماجرای انتشار ویدیو قتل دختر اهوازی که در نهایت موجب توقیف این سایت برای مدتی شده بود، اظهار داشت: «نمی خواهم درباره آن حادثه صحبت کنم؛ چون برای رکنا و همکاران مان خیلی تلخ بود. ما آن ویدیو را شطرنجی کرده بودیم و فیلمی که پخش گردید و لوگو رکنا در آن دیده می شد، نه فقط شطرنجی شده بود، بلکه در ابتدا نیز پیامی بعنوان هشدار در نظر گرفته شده بود.»

عکاسان ما بطور معمول با پلیس هماهنگ هستند

ابراهیمی درباره ماجرای انتشار تصاویر اراذل و اوباش که برخی رسانه ها باتوجه به ماهیت این کار از شطرنجی کردن تصاویر این مجرمان خودداری کرده بودند، چنین اظهار نمود: «عکاسان ما بطور معمول با پلیس هماهنگ هستند و پیش از تصویربرداری این سوال را می پرسند که آیا اجازه عکسبرداری دارند یا خیر. نکته ای که وجود دارد این است که رسانه ها هم ممکنست اشتباه کنند اما باید خیلی حواسمان را جمع نماییم به جهت اینکه بعدها وجدانمان اذیت نشود. در بعضی موارد فکر می کنم اسم مجرمان باید در بانک اطلاعاتی قرار گیرد.»

او همین طور در پاسخ به این پرسش که اگر فردی که مجازاتش تمام شده، خودش برای حذف تصاویر و اطلاعاتش از سایت های خبری اقدام نکند، چه اتفاقی می افتد؟ اظهار داشت: «خود رسانه بعد از تبرئه شدن مجرم یا تمام شدن مدت مجازات او نمی رود به دنبال آن فرد تا اطلاعات او را حذف کند. متأسفانه پیگیری پرونده هم در بحث قوه قضاییه امکانش نیست و هم فضایی وجود ندارد که ما از تبرئه شدن فرد آگاه شویم؛ اما نکته ای که وجود دارد این است که از نظر قانونی نیز الزاما بعد از به انتها رسیدن مجازات فرد نباید اطلاعات او را برداریم.»

مسئول سایت رکنا در آخر اظهار نمود: «طبق قانون فقط وقتی حکم تأیید شد ما می توانیم تصویر و نام کامل فرد را منتشر نماییم که باز هم تا جایی که بشود این کار را انجام نمی دهیم مگر در مواقع خاص. الان در پرونده ها، ما خبر خودکشی به هیچ عنوان کار نمی نماییم، مگر این که پرونده آدم شناخته شده ای باشد.»

به گزارش سایت رسمی سیامک یزدانجو به نقل از ایسنا، بااینکه قانون مشخص کرده که تصاویر متهمانی که هنوز جرم آنان توسط حکم نهایی دادگاه تأیید نشده، قابل انتشار نیست؛ اما بنظر می رسد با تأیید شدن حکم نهایی پنجره ای از چهره های مجرمان به روی مخاطبان و عکاسان باز می شود که می توانند از آنان تصویربرداری کرده و منتشر کنند. قابل انتشار بودن تصاویر افرادی که جرم آنان ثابت شده، آن هم بصورت کامل درحالی مطرح است که بطور معمول خبرگزاری ها از انتشار کامل این تصاویر به سبب اهمیت بعد اخلاقی آن خودداری می کنند؛ اما آنچه وجود دارد این است که درنهایت فارغ از بُعد اخلاقی، سرنوشت دیده شدن یا نشدن مجرم، به دادیار پرونده او بستگی دارد که آیا اجازه انتشار نام کامل و تصویر مجرم را به رسانه ها خواهد داد یا خیر؟

از طرفی بعد دیگر این مسأله نیز مردمی هستند که طرفدار انتشار کامل تصاویر مجرمان هستند و ما را با پرسش جدیدی مواجه می سازند که آیا مردم به دیدن تصاویر مجرمان علاقه دارند؟
شما مخاطبان ایسنا نیز می توانید نظرات خودرا درباره اهمیت داشتن دیده شدن چهره کامل مجرمان برای ما ارسال کنید.





منبع:

1401/02/21
20:06:17
5.0 / 5
530
تگهای خبر: ساز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
سیامک یزدان جو
موضوع های سایت رسمی سیامك یزدانجو